Annons:


Sixten Landby – livet i den egna stugan

Hela livet var en estrad för Sixten även om de hade sin lilla stuga i Håkmark att dra sig tillbaka till.

Stugan är ett kapitel i sig. Stugan hade med sina fåtal kvadratmeter en öppen planlösning med ett skynke bakom vilket man kunde uträtta sina mer privata behov. Spisen hade inte upphöjda plattor som brukligt är utan kastrullerna fick sänkas ner i hål då det hade byggts upp ett försvarligt lager av mat som troligen tidigare kokat över.
Golvet- det fanns verkligen ett sådant – hade fått ett djupare lager av skyddande smuts och kunde tas för ett jordgolv.
Stugan målades en gång men något gick fel. Färgen var inte vattenfast och den uppfräschade stugan återgick till sitt ursprungliga utseende vid första nederbörd alltmedan marken runt stugan färgades röd.

Vid stugan var det ofta fest. Kurt hade vid en av dessa fester fått fatt i huggormar som han framförde ett nummer som ormtjusare med. Detta slutade med att Kurt akut fick föras till sjukvård då ormarna inte ville deltaga i detta uppträdande. Detta bekymrade dock inte Kurt utan det som var skrämmande var den tvagning sjukvården tvingade honom att genomgå.
Renlighet är en dygd inom sjukvården men Kurt var övertygad om att när det skyddande lagret av smuts försvunnit skulle han blir mottaglig för allehanda sjukdomar.

Traktens ungdomar drogs också till stugan i skogen. Vid ett tillfälle hade en ung man fått en splirrans ny Puch Florida och Sixten vill testa detta rödskinande underverk. Mopeden hade dock fotväxel vilket var okänt för Sixten så han lade in växeln med sin präktiga känga varpå växelpedalen gick av och den stolte ägaren fick köra hem mopeden på ettans växel.

Livet var som tidigare sagts en estrad för Sixten och han höll regelbundet föreställningar på Umeå busstation. Han kunde också påträffas utanför Hissjö Handel där han konverserade kvinnorna som skulle handla, till de ungdomar som samlats stora förtjusning.
När kvinnorna var på väg uppför trappan till butiken vände sig Sixten till publiken och sa högt och ljudligt -Där hade jag praktiskt taget hälften inne.

Sixten cyklade flera mil om dagen på en präktig järncykel när han sålde sina skinnkläder. Detta kunde dock medföra problem då som tidigare nämnts den personliga hygienen inte var den bästa. En förvuxen gråhund stor som en varg i Kvarnfors vädrade Sixtens ankomst på håll och satte efter honom längs Östra Tavelsjövägen. Detta upprepades vid ett flertal tillfällen.
Sixten satte upp ett tempo som Eddy Merckx för att undkomma faran. Denna vansinnescykling med hunden i hasorna kunde hålla på några få kilometer till Långviken, men om hunden orkade ända till Tavelsjö en dryg mil bort.

För en kraftkarl som Sixten var kosten viktig och han berättade vid ett tillfälle sitt hemliga recept.
För varje back öl man köpte skulle man också införskaffa en liter mjölk. Denna mjölk var styrkans heliga graal och dessa födoämnen gav tillsammans perfekt balans.

Ett inte så känt faktum var att Sixten också provade på brottningssporten. Han ville dock inte underkasta sig någon träning och lära sig några tekniker för att kasta motståndaren.
Istället greppade Sixten tag runt sin motståndare och där stod de.
Greppet var så hårt att många opponenter erkände sig besegrade för att få komma ur Sixtens björngrepp utan att några poäng i övrigt delats ut under matchen.

Vid ett tillfälle hade bröderna slut på öl och en journalist kom till stugan för att få en intervju. Priset sade Kurt var en back öl som skulle köpas in på Hissjö Handel.
Kurt och journalisten åkte iväg i journalistens Volkswagen. Kurt tyckte dock att det gick för långsamt och lade sin känga över gaspedalen.
Journalisten var helt slut efter skräckfärden när de kom till lanthandeln.

Länk till TV-reportaget om Sixten och Kurt, ur SVT öppet arkiv 1990:      Två fria män.

I reportaget märker man tydligt hur Sixten inte lämnar sin karaktär som kraftkarl-poet-vardagsfilosof i publika sammanhang. Han var ju artist och ville så förbli. Ingen av dem ville heller kännas vid åldrandets vedermödor, de var tillfreds med vardagen som den kom.

En tanke som följde dem under de senare åren var deras krav på bostadens egenskaper. De blev erbjudna andra boenden, men avböjde på grund av avsaknaden av vedspis.
-Ett hus som saknar eldstad och skorsten är ingen bostad, det är mest likt en hundkoja!
-Kommunfolket känner oss.
De fick också vara kvar i sin stuga, precis som de ville.

De ville inte heller bo alltför tätt inpå andra, för att inte störa och bli störda. Samtidigt heller inte så värst ensligt, detta för att ingå i något slags byagemenskap.
En tes som beskriver det sättet att tänka:

Närhetens olidliga avstånd

Ju tätare folk bor, desto längre kommer de från varandra.
Detta är en sanning, vi alla har oss själva att klandra.

Ett par år efter reportagets visnning var bröderna trots allt tvungna att ta in på vårdhem. 1993 gick Kurt bort och Sixten förblev på sjukhemmet  till 1997 då även han gick bort.
Detta är dock inte slutet för våra betraktelser runt dessa kulturpersonligheter. Det kommer mera.

I det följande kommer fler historier, men även teser och dikter. En del av dem är allmänt välkända, andra har publicerats och har nått något slags “hardcore” av Landby-fans.

Tidigare artiklar:
Sixten Landby – en bortglömd poet
Sixten Landby – The show

 

Bilden och tesen i denna artikel är hämtade ur Alvar Martinssons andra bok i ämnet, “Sixten Landbys Teser”, utgiven 1999, ISBN 91-630-8938-6.
Berättelserna i början av denna artikel är självupplevda av en pojke i grannbyn.

 Av Age (alf.ekman@narnytt.se)
 29 mars, 2018 kl 15:01

Annons:


Annons:


Annons:


AnnonsVädret i Umeå fre 2019-01-18 kl 04:00
Klart, nederbörd: 0 mm/h
Temp: -19.4℃ ,Vind/byar: 1.7/3 m/s från västnordväst

fre 2019-01-18 kl 10:00
Halvklart, nederbörd: 0 mm/h
Temp: -18.4℃ ,Vind/byar: 1.7/3 m/s från västnordväst

fre 2019-01-18 kl 16:00
Växlande molnighet, nederbörd: 0 mm/h
Temp: -18.6℃ ,Vind/byar: 1.1/2.3 m/s från nordväst

fre 2019-01-18 kl 22:00
Klart, nederbörd: 0 mm/h
Temp: -19.5℃ ,Vind/byar: 1.1/2.6 m/s från västnordväst