Annons:


Dagens seniorer vill ha ut mer av livet

Kärleken blomstrar efter 60. Det kallas för en ”trend” i samhället. Och visst kan det beskrivas så. Dagens seniorer vill ha ut mer av livet.

Forskning kring åldrande handlar ofta om tråkigheter (kroppsliga och ekonomiska) med att bli äldre.  Ny forskning som NärNytt har sammanställt fokuserar emellertid i stället på möjligheterna i mogen ålder. Faktum är att vi lever längre och vi är dessutom friskare högre upp i åldrarna. En sextioåring kan ha samma hälsostatus som en fyrtioåring beroende på hur personerna sköter sig.

Är du 60+ och lever ensam? Då är du en av många. Drygt en miljon kvinnor och män i denna ålder lever singelliv i dag. Men att man av någon anledning är ensam betyder inte att man måste vara ensam resten av livet.

Bilden att äldre människor inte har sex är fel. Män och kvinnor är sexuella långt upp i åldrarna. Och att sexualiteten är en viktig del av livet.

Det behöver inte vara åldrandet i sig som påverkar lusten. Det kan vara så att det inte är lika spännande sex i ett förhållande som varat många år. Det är aldrig för sent att ta fram sin sexualitet, enligt forskarna.

Förr var våra samlevnadsmönster mer givna. Många levde med en och samma person livet ut, andra förblev ensamma hela livet. I dag är kärlekens stig mer oberäknelig.

Allt fler svenskar firar guldbröllop. Samtidigt väljer rekordmånga att skiljas, även på äldre dagar. Skilsmässorna i åldersgruppen 60+ har nästan fördubblats sedan år 2000. Från 1968 till 2008 har gruppen frånskilda över 60 fyrdubblats.

De äldre som vill hitta ny partner har två favoritställen att leta på. Dans och Dator. Nätet kommer att bli en allt mer vanlig träffpunkt för alla åldrar. Speciellt för dem som bor på orter med färre aktiviteter att besöka. Det är både datingsidor och sociala medier som gäller. Många möts också till tonerna av dansant musik.

Forskning visar att änkemän som lyckas hitta ny kärlek inom fyra till fem år efter att de lämnats ensamma klarar förlusten bättre. De män som förblir ensamma riskerar däremot att drabbas av depression, ångest, sömnstörningar och känslomässig avtrubbning. Utbudet av ensamstående män blir betydligt mindre med stigande ålder då kvinnorna lever längre så utsikten att hitta en ny partner är goda.

Av de som skaffar en ny relation efter sextio är lever sju av tio som särbo medan övriga blir sambo. Väldigt få gifter sig.

De som startar en ny relation i högre ålder är mer rädd om sin relation. Man blir också mer tolerant mot sin partner, visar forskningen.

 Av Lars Björk (lars.bjork@narnytt.se)
 15 januari, 2018 kl 18:14

Annons:


Annons:


Annons:


AnnonsVädret i Umeå fre 2019-01-18 kl 04:00
Klart, nederbörd: 0 mm/h
Temp: -19.4℃ ,Vind/byar: 1.7/3 m/s från västnordväst

fre 2019-01-18 kl 10:00
Halvklart, nederbörd: 0 mm/h
Temp: -18.4℃ ,Vind/byar: 1.7/3 m/s från västnordväst

fre 2019-01-18 kl 16:00
Växlande molnighet, nederbörd: 0 mm/h
Temp: -18.6℃ ,Vind/byar: 1.1/2.3 m/s från nordväst

fre 2019-01-18 kl 22:00
Klart, nederbörd: 0 mm/h
Temp: -19.5℃ ,Vind/byar: 1.1/2.6 m/s från västnordväst